Coach nodig? Hoezo, wat voor coach?

Coaching_klein

Leiderschapcoach, intuïtieve coach, verzuimcoach, beleggingscoach, fitnesscoach, afvalcoach, stilte coach, creatieve coach, kindercoach, vitaliteitscoach, schoolcoach, familieopstellingen coach, Outplacement coach, scheidingscoach, innovatie coach, mental coach, spirituele coach, business coach, reiscoach, talentencoach, rouw coach, relatie coach, financiële coach, sekscoach, stylingc, zangcoach,, wandelcoach, voetbalcoach, Mobiliteitscoach, re-integratiecoach, werkcoach, NOLOC –coach, verhuiscoach, studiecoach, Verander coach, gezinscoach, life-coach, eco-coach, sales coach, mama coach, nlp coach, enneagram coach, voedingscoach, Individuele coach, Team coach, organisatie coach, CV coach, health coach, budget coach, running coah, mkb-coach, Executive coach, ict coach, ondernemers coach, zingevende coach, senioren coach, holistische coach, nature coach, mindfulness coach, lijfstijl coach, personal dog coach, paardencoach, zzp- coach, vrouwen coach, detox coach, personal branding coach, slimmer werken coach, ADHD coach,  autisme coach, hart coherentie coach, NOBCO coach, studiekeuze coach, pensioen coach, e-coach, stress coach, virtuele coach, HR coach, presentatie coach, Management coach, faalangst coach, burn out coach, puber coach, groundwork coach, Feng Shui coach, ICF coach, balans coach, outdoor coach, provocatieve coach, energetische coach, socratische coach, bi-coach, synergie coach, twitter coach, one-minute coach, brein coach, Transitie coach, Loopbaancoach, Co-active coach, Erkend gecertificeerde coach…

 

Leave a Comment

Wat een zootje…

 

1011464_232943276888065_1356251986_n

We kunnen veel leren van kinderen. Er is geen ouder die tegen een kind zegt nadat het gevallen is; ‘Ach lieverd, doe maar niet meer, je leert het nooit dat lopen, stop toch dan val je ook niet meer.”  Nee in tegendeel, we roepen vrolijk: “Oeps” of “ Kom maar hier, dan raap ik je op”. We zetten het kind weer aan de tafelrand en geven bemoedigende aanwijzingen, je kan het! En vervolgens als ze kunnen lopen herhalen we dit, als ze leren fietsen en klimmen.

En nog wat later doen ze het zelf, als kinderen achter de computer een spelletje onder de knie proberen te krijgen en keer op keer nadat ze door de Eindbaas verslagen zijn, toch weer overnieuw gaan beginnen. Net zolang totdat ze wel het volgende level halen.

Dit soort enthousiasme verdwijnt langzaam als we ouder worden, als we “vallen” dan staan er geen cheerleaders meer die zeggen. “Geeft niet, je kan het. Waar ging het mis? Kom, gewoon nog een keer proberen!”  Ons enthousiasme lijkt wel te verdwijnen als we vallen. En vallen wordt falen, bijna iets om je voor te schamen. Je hebt gefaald! Falen is leren en soms ziet het eruit als een zootje. Geeft niet, gewoon weer proberen, nog een keer kijken, nog een keer doen. Je kan het!

Leave a Comment

Monstertjes…

foto

We hebben ze allemaal, kleine monsters die de dagelijkse gang van zaken behoorlijk kunnen saboteren. Kleine etterbakjes zijn het. Ze zeggen je beste vriend te zijn, je te behoeden voor het grote gevaar van de grote enge buitenwereld. Ze houden je keurig op z’n plek, want deze monstertjes houden zeker niet van veranderingen. En daarmee leggen ze je aan banden, dat doen die monsters trouwens reuze slim. Ze manifesteren zich met een vast zinnetje. “ Niet aan beginnen, dit gaat me toch niet lukken” OF  “Ze houden toch geen rekening met mij” OF “Het moet perfect zijn, anders wordt het niets”. Slimme jongens die monsters die de boel lopen te saboteren. Vaak kom je ze ook tegen bij uitstelgedrag “ Morgen begin ik”….. morgen niet vandaag, laten we altijd morgen beginnen met veranderen.

En als je de monstertjes tegenkomt, kijk er dan eens goed naar. Welk gevoel, welke angst vertegenwoordigen ze eigenlijk. Want zo zinnetje alleen zijn maar woorden, wij zelf geven er betekenis aan. Wij laten ons al snel leiden door die betekenis, daarom zijn ze ook zo persoonlijk.

Als we zien welk gevoel er achter zit, kunnen we bewust besluiten deze waarschuwing te zien als alleen dat, een waarschuwing. “Niet aan beginnen, dit gaat toch niet lukken” wordt dan “Nee heb je, ja kan je krijgen”

Laat je niet afschrikken door kleine monstertjes van gedachtes, laat je leiden door je droom…

 

Deze monsters worden in de literatuur ook wel aangeduid als “Saboteurs” “Gremlins” of “Limiting believes” Wil je er meer over lezen: Voice Dialogue methode of Taming your Gremlin geven alvast een goede start.

Leave a Comment

Ochtendstond….

Ik ben een ochtendmens, en dat is niet beter of slechter dan een dag of avondmens te zijn. Wel is het ritme anders. Nu wil het geval dat ik getrouwd ben met een avondmens. Als ik ’s avonds al hangend op de bank, naar mijn bed verlang, begint mijn Adonis nog te Netflixen en een film uit te zoeken.

Nu levert dit in ons leven juist weer veel voordeel op, die verschillende ritmes. Als ochtendmens heb ik geen enkele moeite om ‘s ochtends op te staan en met de kinderen te ontbijten voordat zij aan hun dag op school gaan beginnen. Een knuffel, kus, gesmeerde boterhammetjes en daar gaat het grut. Manlief daarentegen, begint pas eind van de ochtend aan zijn dag. Bereid zich rustig voor om vervolgens  3 a 4 keer per week het theater in te duiken en daar zijn alom geprezen kwaliteiten als geluidstechnicus aan het werk te zetten. Als ik dan al lekker in mijn bed lig, komt hij ruim na twaalven thuis. Eindelijk in bed, mompel ik  nog of alles goed is gegaan. Het antwoord ben ik steevast de volgende ochtend weer vergeten. Het is gewoon niet mijn beste tijd.

Nu vraag je je wellicht af, wat moet ik met deze informatie (behalve dan de nieuwsgierigen onder jullie die een inkijkje in het persoonlijk leven altijd wel kunnen waarderen..) Soms is het handig om te weten, wie een ochtend en wie een avondmens is. Bijvoorbeeld als je een groep van mensen traint, als je een aantal mensen rond de klok van drie ernstig onderuit ziet zakken. Dan kan je gerust aannemen dat dit ochtendploeg is. Een activiteit plannen waarbij hard moeten worden nagedacht is dan niet de beste optie. De deelnemers uit de stoelen en een energizer- oefening houden helpt dan juist weer wel. Ook bij het plannen van coachgesprekken houd ik hiermee rekening. Ik ben niet op mijn best in de avond, dus coachgesprekken plan ik overdag en als mijn klant een avondmens is, dan zorg ik dat we in de middag afspreken en niet om negen uur ’s ochtends. Zo is iedereen op z’n best.

Ha, de deur van de slaapkamer gaat open, een avondmens staat op. Koffietijd….

Leave a Comment

Op de wonderlijkste plaatsen…

In dit blog zal ik de komende tijd verschillende dingen behandelen. Zo zal je leuke werkvormen tegenkomen die je kan gebruiken in trainingen of werk. Coach tips of vragen en natuurlijk de dingen des levens. Hier en daar gelardeerd met een filmpje of foto. Een van mijn favoriete filmpjes om te beginnen. Het is opgenomen door “Burning Man”. Dit is een beweging van creative mensen die elk jaar samenkomen ergens in een grote zandbak in Amerika. Zij hebben een geweldige vertolking gemaakt van het boek van Dr. Seus; ‘Oh the places you’ll go’. Of op z’n Nederlands ‘Op de wonderlijkste plaatsen’. Een kinderboek en tegelijkertijd een aanrader voor iedereen. Waarom? Omdat dit voorleesboek zo prachtig weergeeft waarom we soms zo blijven dralen in het leven, er altijd een excuus is om iets niet te doen… En de enige die je hiervoor de schuld kan geven ben JIJzelf. Dus zet je ene voet voor je andere, en ga!

Leave a Comment