Ochtendstond….

Ik ben een ochtendmens, en dat is niet beter of slechter dan een dag of avondmens te zijn. Wel is het ritme anders. Nu wil het geval dat ik getrouwd ben met een avondmens. Als ik ’s avonds al hangend op de bank, naar mijn bed verlang, begint mijn Adonis nog te Netflixen en een film uit te zoeken.

Nu levert dit in ons leven juist weer veel voordeel op, die verschillende ritmes. Als ochtendmens heb ik geen enkele moeite om ‘s ochtends op te staan en met de kinderen te ontbijten voordat zij aan hun dag op school gaan beginnen. Een knuffel, kus, gesmeerde boterhammetjes en daar gaat het grut. Manlief daarentegen, begint pas eind van de ochtend aan zijn dag. Bereid zich rustig voor om vervolgens  3 a 4 keer per week het theater in te duiken en daar zijn alom geprezen kwaliteiten als geluidstechnicus aan het werk te zetten. Als ik dan al lekker in mijn bed lig, komt hij ruim na twaalven thuis. Eindelijk in bed, mompel ik  nog of alles goed is gegaan. Het antwoord ben ik steevast de volgende ochtend weer vergeten. Het is gewoon niet mijn beste tijd.

Nu vraag je je wellicht af, wat moet ik met deze informatie (behalve dan de nieuwsgierigen onder jullie die een inkijkje in het persoonlijk leven altijd wel kunnen waarderen..) Soms is het handig om te weten, wie een ochtend en wie een avondmens is. Bijvoorbeeld als je een groep van mensen traint, als je een aantal mensen rond de klok van drie ernstig onderuit ziet zakken. Dan kan je gerust aannemen dat dit ochtendploeg is. Een activiteit plannen waarbij hard moeten worden nagedacht is dan niet de beste optie. De deelnemers uit de stoelen en een energizer- oefening houden helpt dan juist weer wel. Ook bij het plannen van coachgesprekken houd ik hiermee rekening. Ik ben niet op mijn best in de avond, dus coachgesprekken plan ik overdag en als mijn klant een avondmens is, dan zorg ik dat we in de middag afspreken en niet om negen uur ’s ochtends. Zo is iedereen op z’n best.

Ha, de deur van de slaapkamer gaat open, een avondmens staat op. Koffietijd….

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.